fotoarts.pl - forum fotograficzne :: Zobacz temat - Sigma 24-60 2,8 Ex - opinie uzytkowników
forum fotoarts.pl

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto

Sigma 24-60 2,8 Ex - opinie uzytkowników

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Testy sprzętu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mykelo

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

Pomocy: 2
Aparat: Canon staruszek

PostWysłany: Sob Lis 29, 2008 9:09 pm    Temat postu: Sigma 24-60 2,8 Ex - opinie uzytkowników Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeśli ktoś z was posiada Sigmę 24-60 2,8 to mam prośbę o opinie o tym szkle tzn. wady, w jakich warunkach jej używacie, od jakiej przysłony jest ostra i czy musieliście ja kalibrować pod konkretne body.
Na innych forach rożne opinie krążą ale nadal jestem niezdecydowany co do zakupu.
Chętnie poznam opinie użytkowników Canona ale oczywiście opinie użytkowników innych systemów tez będą bardzo cenne .

Andres

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 12
Aparat: troszkę różnego złomu

PostWysłany: Sob Lis 29, 2008 11:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Swego czasu była to jedna z pozycji których zakup rozważałem (drugą była sigma 24-70/2,Cool Poszedłem do sklepu i.... kupiłem Tamrona 28-75, który IMHO zlał jakością obrazu obie sigmy już na f2,8
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
st4t1c

młodszy wyjadacz
młodszy wyjadacz

Pomocy: 11
Aparat: nazębny

PostWysłany: Nie Lis 30, 2008 2:27 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie wiem jak w wersji co opisujesz ale potwierdzę słowa przedmówcy co do 24-70/2.8 na pełnej dziurze jest kaszana, trzeba się męczyć trochę w ps-ie potem.
Natomiast zależy jak jeśli 24 (przy dx-ie to jest 35mm czyli dalej klasyfikuje się w szeroki kąt) cię ratuje to raczej innego wyjścia nie ma. Jednak może być coś węższego, to brałbym lepsze jakościowo od pełnej dziury.
Zależy też jak ciśnienie w czasie. Osobiście czekam na jakieś opnie i siłą rzeczy testy (wiem Andres już było ale zawsze:D) 24-70/2.8 hsm:D

Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 20

PostWysłany: Nie Lis 30, 2008 6:22 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się że 24-70 nie jest tematem....
Andres

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 12
Aparat: troszkę różnego złomu

PostWysłany: Nie Lis 30, 2008 1:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

bresch napisał:
Wydaje mi się że 24-70 nie jest tematem....

wydaje mi się że:
sigma 24-60/ 2,8
sigma 24-70/ 2,8
Tamron 28-75/ 2,8
z racji zbliżonych ogniskowych takiego samego światła, oraz podobnej ceny mogą być rozpatrywane jednocześnie.
Co więcej... 24-70 ma tą zaletę, że jest o te 10mm dłuższy przy dolnej krawędzi na tym samym poziomie, więc śmiało można o nim mówić.

Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Lis 30, 2008 9:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Andres nie jestem tego tak pewien...
Każdy obiektyw ma swoje różne za i przeciw,
nawet Sigma 70-200 mm f/2.8 EX APO DG HSM Macro i
Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG MACRO HSM

Się różnią od siebie:)

http://optyczne.pl/31.4-Test_obiektywu-Sigma_24-60_mm_f_2.8_EX_DG_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html

http://optyczne.pl/72.4-Test_obiektywu-Sigma_24-70_mm_f_2.8_EX_DG_Macro_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html

porównaj:)
Nie tylko rozdzielczości (gdzie 24-70 miażdzy krótszą), ale i resztę.

"Jej autofokus pudłował wręcz notorycznie (w ponad 50% przypadków)" - szczerze mówiąc, takiego numeru jeszcze nie widziałem(czytalem)..
Pozdrawiam.

mykelo

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Nie Lis 30, 2008 10:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Widziałem testy na optyczne.pl i mam wątpliwości po prostu nie mam zaufania do testów które przeprowadzają .
Odnoszę wrażenie ze są sponsorowani przez producentów sprzętu fotograficznego a co za tym idzie nie zbyt obiektywni .
Dodatkowo pomiędzy 24-60 a 24-70 jest spora różnica w cenie i czy aż taka jest również różnica w jakości ?
Stad moje pytanie do ludzi którzy używali bądź używają tego konkretnego szkła.
Na http://photography-on-the.net/forum jest spora ilość osób które chwalą te Sigmę ale oczywiście jest tez sporo opinii negatywnych . Raczej skrajnie opinie od miłości do nienawiści.

Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Lis 30, 2008 10:22 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mykelo Tam testy.... Są wszystkich marek obiektywów, a przykłady oglądasz sam, tak samo wykresy mtf, winietowanie itd....
Różnica w jakości jest na pewno...

mykelo

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Nie Lis 30, 2008 11:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mimo wszystko chciałbym poznać opinie osób które posiadają bądź pracowały tym obiektywem .Test według mnie nie jest miarodajny .

Cytat z optyczne :"Dodano 18 października 2007 roku:

Firma Sigma zdawała się być świadoma słabej pracy autofokusa w modelu 24-60 f/2.8 i jak poinformował nas polski dystrybutor tej marki - K-Consult, w ostatnich dniach pojawiła się na ryku nowa wersja tego obiektywu, w którym poprawiono oprogramowanie napędu mechanizmu ustawiającego ostrość. Taki nowy egzemplarz trafił do naszej redakcji, dzięki czemu mogliśmy sprawdzić jak teraz działa autofokus. Okazało się, że zaszła znaczna poprawa. Obiektyw, tym razem, nie miał żadnych problemów z pracą tego napędu, a ostrość była nastawiana prawidłowo. W trakcie testów w studio liczba pomyłek sięgnęła tylko 3%. Poprawa jest więc znaczna."

Wiec moze inne parametry tez zostały poprawione.

mykelo

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Wto Sty 06, 2009 6:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sprawdziłem Sigmę 24-60 i nie polecam na 2.8 - 4 mydło , w moim egzemplarzu front focus dosyć spory co prawda można to skalibrować ale i tak niewarta ceny .
Jedyny plus to wykonanie obiektywu ale to za mało on ma pracować a nie ładnie wyglądać .Generalnie bardzo słaby obiektyw nie warty swojej ceny .

Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Sty 06, 2009 6:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To teraz spójrz w test rozdzielczości na Optyczne.pl
I napisz jeszcze raz że nie masz zaufania do ich testów gdzie sigma 24-60 ledwo osiąga 30mtf(dla odpowiedniej konfiguracji przysłony i ogniskowej, i a dla 60mm ta "sztuka" się w ogóle nie udaje).... Co jest uważane za raczej słaby wynik, Przyjmując że, 12-24, 24-70, 70-200 50 nikkora przekraczają 45mtf...
No i ... żeby być pewnym, powinieneś kupić / wypożyczyć teraz sigmę 24-70 i sprawdzić czy też takie mydełko.
Pozdrawiam.

tomm

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

Aparat: NIKON

PostWysłany: Wto Sty 13, 2009 3:42 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ostatnio szukalem szkla w podobnym zakresie ogniskowych do nikona, wydawalo mi sie ze N18-70 jest skopany.przeczytalem milion testow w sieci, a skonczylo sie na tym, ze poszedlem do sklepu, zrobilem troche zdjec testowych - (sigma, tamron) nie pamietam juz dokladnie modeli bo nie warto bylo nawet pamietac, co sie okazalo... wszystkie te obiektywy tanie to jeden shit. tak naprawde tylko nikkor za 4k PLN dawal lepsze odwzorowanie obrazu. a N18-70 na prawde calkiem niezle sie spisuje. od tej pory nie zawracam sobie glowy takimi rzeczami..

co proponuje: wycieczka do sklepu, wziasc konkretny model, zrobic zdjecia, obejrzec na kompie.... jak pasuje to wtedy kupic, a jak nie to zbierac kase na dobre szklo Wink

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
brunnerius

cool użytkownik
cool użytkownik

Pomocy: 4
Aparat: słuchowy, gębowy i wzroczny :D

PostWysłany: Wto Mar 10, 2009 4:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ta sigma to przysłowiowy "shit"
I test na optycznych bardzo dobrze ukazuje jej "shit-owość"
Szkło warte co najwyżej 200-300 pln. Więcej, a właściwie nawet tyle, bym za nie nie dał Wink
Miałem pożyczone więc na własnej skórze odczułem, że nie warto.
Pozdro

bryq

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

Aparat: 300d

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 12:35 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Testy sprzętu Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: