fotoarts.pl - forum fotograficzne :: Zobacz temat - problem z czasem naświetlania
forum fotoarts.pl

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto

problem z czasem naświetlania

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Fotografia cyfrowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
eyellashes

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

Aparat: Sony SLT-A33

PostWysłany: Czw Gru 30, 2010 5:24 pm    Temat postu: problem z czasem naświetlania Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam . Jestem amatorką w dziedzinie fotografii, więc dla niektórych moje pytanie wyda się banalne . Korzystam od paru dni z lustrzanki Sony SLT-A33 i przy trybie S (priotytet migawki) czas naświetlania maksymalnie ustawić mogę 1/4000s , tylko w gdy włączone jest ISO . Oczywiście jest to opcja bez lampy błyskowej . Czy nie umiem ustawić w trybie lampy błyskowej czasu naświetlania /4000s czy po prostu jest to niemożliwe ? Jeśli jednak jest to w jaki sposób mogę to zrobić ? Z góry dziękuje : )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 2
Aparat: Canon EOS 50D

PostWysłany: Czw Gru 30, 2010 5:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hmmm, z tego co mi sie wydaje to lampe można ustawić maksymalnie do 1/250, bo jesli ustawisz 1/4000 to kurtyny nie sa tak szybkie i aparat zrobi zjecie w momencie gdy one będą przechodzić lub polówkę z jednej kurtyn.
kolec7

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 51

PostWysłany: Czw Gru 30, 2010 7:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam Smile

to normalne, tak jest i tyle
dlaczego akurat tak, to już Darox - troche pokrętnie - wytłumaczył
krótsze czasy, nawet 1/4000s można ustawić
tylko z zewnętrzną lampą realizującą tryb HSS

Pozdrawiam. Smile

www.adamczak.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
marcinc81

cool użytkownik
cool użytkownik

Pomocy: 1
Aparat: Canon 500D

PostWysłany: Czw Gru 30, 2010 11:17 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

1/250 w zupełności wystarcza do 99,9% ujęć, szczególnie jak przyznałaś, że jesteś amatorką. Tak dopytam, do czego Ci potrzebne 1/4000?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
tjruslan

Moderator
Moderator

Pomocy: 17
Aparat: system eos

PostWysłany: Pią Gru 31, 2010 12:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam.

Po pierwsze i najważniejsze to trzeba czytać instrukcje obsługi urządzeń elektronicznych.

Po drugie błysku używać z głową Wink

Po trzecie mnóstwo w sieci różnego rodzaju poradników na kreatywne użycie lampy błyskowej w fotografii. Polecam google.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11999

Pozdr,
Tomek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Inter-Foto

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Czw Sty 13, 2011 2:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie miałem do czynienia z tym modelem Sony,ale wg mnie 1/250 wystarcza do większości ujęć i nie bardzo widze sens ustawiania na 1/4000.
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 20

PostWysłany: Czw Sty 13, 2011 3:49 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

1/4000 przydaje sie kiedy robimy zdjęcia w pełnym słońcu i chcemy dobłysnac lampą (modelkę bądź fotografowany przedmiot)
Z tym że wtedy najużyteczniej jest używać off-shoe, a wyzwalacze obsługujące HSS (High Speed Shutter) nie są tanie, Ew jeszcze można kupić kabel off-shoe z przeniesieniem pełnej automatyki.

Szczególnie gdy ktos ma minimalne iso 200, a ma zamiar robić zdjęcie jasnym tele np.85 1,4. chcąc uzyskać mała głębie ostrości.
Filtry ND psuja jakość zdjęcia. To shutter speed krócej niż 1/1000 przydałoby się Smile

Ja na przykład często chciałbym lampy off-shoe używać na powyżej 320. I systemową i studyjne.

Ps.
Chyba wiem czemu forum obumiera;

tjruslan napisał:
Po trzecie mnóstwo w sieci różnego rodzaju poradników na kreatywne użycie lampy błyskowej w fotografii. Polecam google.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11999

Po to jest forum żeby pytać Smile

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Fotografia cyfrowa Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: