fotoarts.pl - forum fotograficzne :: Zobacz temat - Obiektywy 50mm - test
forum fotoarts.pl

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto

Obiektywy 50mm - test

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Testy sprzętu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mechon

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

Pomocy: 2

PostWysłany: Nie Kwi 22, 2007 10:39 pm    Temat postu: Obiektywy 50mm - test Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam
Czy są tu użytkownicy dalmierzówek ? Smile
Ostatnio miałem trochę wolnego filmu i postanowiłem zrobic mały test standardowych szkieł z którymi mam na codzień okazję pofotografowac. Nie przeprowadziłem go wg wszelkich kanonów jakimi powinno się kierowac robiąc taki test. Ale i celem tego testu było sprawdzenie szkieł w codziennych sytuacjach. Ale do rzeczy:
Aparat: Leica M3.
Obiektywy:
- Leitz Elmar 50/2.8 (rok prod. 1960)
- Jupiter 8 50/2 (rok prod. 1965)
- Voigtlander Color-Skopar 50/2.5 (nie znam daty produkcji tego egzemplarza ale szkła te są produkowane od 2002)
- Leitz Summarit 50/1.5 (rok prod. 1955)
Przysłony: 2.8 , 4 , 5.6 , 8
Film: Fuji Neopan 400
Wywoływacz: Rodinal 1+50, czas 11 min
Wyniki: http://mechon.eu.org/test50.html

Od razu przepraszam za jakoś materiałów i skanów. Nie zwracajcie też uwagi na drobne zacieki Wink
Ja oceniałem te obiektywy głównie pod kątem tego co dzieje się poza płaszczyzną ostrości. I rezultat nieco mnie zaskoczył .......

pozdrawiam i mam nadzieję że komuś to do czegoś się przyda
Mechon

meloV8

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 12
Aparat: Sigma SD14 i pare kliszowcow

PostWysłany: Pon Kwi 23, 2007 12:36 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Uzytkownik i fan dalmierzowcow zglasza sie! Nie moge rozstac sie ze swoim Fedem 5b... Smile Test bardzo ciekawy, chcialbym jeszcze moc zobaczyc testy rozdzielczosci oraz zaprosic do testu ceniony i lubiany obiektyw Feda Industar 61 L/D.
Pozdrawiam Smile

Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 42
Aparat: na film zwojowy

PostWysłany: Pon Kwi 23, 2007 2:08 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no ja fedka 5 parę dni temu za 2 i pół piwa nabyłem,a na naprawę czeka olek 35rd

mechon napisał:
Jupiter 8 50/2

meloV8 napisał:
Industar 61 L/D.

zwłaszcza pojedynkowi tych dwóch bym się bliżej z chęcią przyjrzał

meloV8

młody wyjadacz
młody wyjadacz

PostWysłany: Pon Kwi 23, 2007 2:17 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Industar przy Jupiterze chyba niebardzo ma szanse, Industar jako stary, poczciwy tessar to dosc archaiczny sprzet, ratuje go tylko ciekawe szklo z jakiego wykonano soczewki. Z tego co sie orientuje to Industar jest kopia nowszych Elmarow, a Jupier to juz kopia Sonnara. W kazdym razie oba te obiektywy sa bardzo ciekawe, szczegolnie Industar z ogniskowa 55mm swietnie sobie radzi w portretowaniu, bardzo lubie to szkielko.
Powrót do góry
meloV8

młody wyjadacz
młody wyjadacz

PostWysłany: Pon Kwi 23, 2007 1:41 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Moj Industar jest zadziwiajaco ostry i kontrastowy, rowniez oddanie barw tego obiektywu jest na wysokim poziomie. Mysle, ze smialo moze konkurowac nawet z dzisiejszymi obiektywami choc jak napisal Zezowaty Pinhol duzo zalezy od serii. Rosyjska technika to troche loteria, mala powtarzalnosc parametrow Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Testy sprzętu Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: