fotoarts.pl - forum fotograficzne :: Zobacz temat - Obiektyw do Nikon D90 - amator
forum fotoarts.pl

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto

Obiektyw do Nikon D90 - amator

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Fotografia cyfrowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
roctez

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

Aparat: jeszcze brak

PostWysłany: Pon Kwi 26, 2010 8:06 pm    Temat postu: Obiektyw do Nikon D90 - amator Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,

Jestem amatorem i do tej pory cykalem fotki aparatami kompaktowymi. Najpierw Nikonem (az do jego smierci przez utopienie), a nastepnie Canonem A580 az do teraz. Ale nadszedl czas na zmiane i chcialbym sprobowac sie w nieco bardziej zaawansowanej fotografii.

Czytalem calkiem sporo o aparatach i zdecydowalem sie na Nikona D90. Poniekad tez przez sentyment do topielca, ktory robil duzo ostrzejsze zdjecia niz obecny Canon.

Generalnie interesuja mnie nastepujace typy fotografii: krajobrazy, architektura, przyjecia (domowki jak i na zewnatrz), ludzie i makro. Chcialbym aby kwota obiektywu nie przekroczyla 1600zl (ok. $500), chociaz gdyby znalazl sie drozszy obiektyw, ale spelniajacy wymogi uniwersalnosci i jakosci na lata, to moze moglbym sie ugiac i wydac wiecej. Ale jestem amatorem, wiec nie chce od razu kupowac super obiektywu, ale nie chce pozniej miec wymowki w stylu, "kiepskie zdjecie bo mam tani obiektyw".

Rezyduje teraz w USA, wiec ceny moga sie troszke roznic od tych w Polsce. Co proponujecie? Jezeli trzeba, moge byc bardziej specyficzny jezeli chodzi o to co mnie interesuje, chociaz nic mi w tej chwili nie przychodzi do glowy ponad to co juz napisalem..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lens

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

Aparat: Canon EOS 400D

PostWysłany: Czw Kwi 29, 2010 10:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,
pomyśl może o Sigmie 17-70, zbiera bardzo dobre opinie. Sam jeszcze nie używałem, ale może akurat.
Powrót do góry
roctez

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Pią Kwi 30, 2010 7:25 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzieki za odpowiedz, chociaz juz sie zdecydowalem na Sigme 10-20mm w kombinacji z Nikkorem 50mm 1.8. To na razie mi wystarczy, a może i będzie więcej niż potrzebuję.
Powrót do góry
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 42
Aparat: na film zwojowy

PostWysłany: Pią Kwi 30, 2010 8:05 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

gdybym miał potrzebę nabycia cyfrzanki i odpowiednią ilość środków aby nabyć D90 to bym go nie nabył. ma zbyt dużo zbędnych funkcji podnoszących cenę a nie funkcjonalność. w podobnej cenie masz fuji s5 który oferuje znacznie więcej ale nie ma zbędnych bajerów.

roctez napisał:
makro

do makro jasna 50ka i pierścienie pośrednie.

roctez

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Pią Kwi 30, 2010 5:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tylko jak te pierscienie dzialaja? Mogłbys wskazac jakis dobry artykul o tym?
Powrót do góry
Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 2
Aparat: Canon EOS 50D

PostWysłany: Pią Kwi 30, 2010 6:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pierscienie to bardzo dobra rzecz, instalujesz je pomiedzy korpusem a obiektywem, nie maja one zadnych szkiel co oznacza ze nie utracisz jakosci zdjec (tak mówia) choc ja osobiscie jeszcze nie próbowalem. Byl bym równiez wdzieczny gdyby ktos pokazal jakis artykul.
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Kwi 30, 2010 11:56 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

roctez napisał:
Tylko jak te pierscienie dzialaja?

a np. tak:

to akurat z radzieckim heliosem i nikonem F90

Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 2
Aparat: Canon EOS 50D

PostWysłany: Sob Maj 01, 2010 1:34 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

noo...a co to jest??
roctez

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Sob Maj 01, 2010 5:20 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

weesee napisał:
roctez napisał:
Tylko jak te pierscienie dzialaja?

a np. tak:

to akurat z radzieckim heliosem i nikonem F90

Haha, dobre poczucie humoru. Smile
Chodziło mi raczej jak dobrać pierścienie do obiektywu i jak ich używać. Myślę, ze wszystko wygoogluje w swoim czasie.
Powrót do góry
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Sob Maj 01, 2010 11:47 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pierścienie dobierasz pod mocowanie, a używasz ich w prosty sposób, umieszczasz pomiędzy obiektywem a puszką.

Darox napisał:
noo...a co to jest??

zgadnij, może Ci się uda

roctez napisał:
Haha, dobre poczucie humoru.

tego mi nigdy nie brakowało Wink

roctez

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Pon Maj 03, 2010 5:56 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Znalazlem calkiem klarowny artykul o makrofotografii i zastosowaniu pierścieni. Mam nadzieje, że nikt nie bedzie mial mi za zle, jezeli podam adres.

Dodam, że na razie poczekam z pierścieniami i drobnymi obiektami.
Powrót do góry
Inter-Foto

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Wto Gru 07, 2010 3:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Majac do wyboru Sigme 17-70 a Nikona d 90 to wybieram ten pierwszy model. Ktoś napisał,że d 9 0ma dużo zbędnych funkcji,które w żaden sposób nie mają przełozenia w praktyce i z tym się zgadzam.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Fotografia cyfrowa Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: