fotoarts.pl - forum fotograficzne :: Zobacz temat - Moja opinia o D700
forum fotoarts.pl

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto

Moja opinia o D700

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Testy sprzętu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maćko
Ostrzeżenia : 1
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 23

PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 5:36 pm    Temat postu: Moja opinia o D700 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7612

Jeśli kogoś interesuje tematyka to zapraszam. Materiału z siedemsetki mam sporo, więc pewnie coś jeszcze pojawi się na forum.

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Cygnus

Moderator
Moderator

Pomocy: 57

PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 6:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Popraw styl, na razie czytanie Ciebie przypomina jazdę nierówną drogą,
nie zaczyna się też prezentacji siebie, czy swoich dokonań od usprawiedliwiania się,
poza tym nieźle. ok

PS. Można jedynie żałować, że nie napisałeś nic o odwzorowaniu kolorów, balansie bieli lub manualnym ostrzeniu.

Kita_

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 14

PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 9:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ciekawe doświadczenie, a to chyba dla Ciebie była miła frajda.

Chciałabym widzieć w tekście więcej Ciebie - luz i lekkość, z jaką ogólnie się wypowiadasz by był również widoczny w swobodzie i dynamice tekstu.
Reszta w PW.

www.akolada.szkola.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Filippo
młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 15

Aparat: czesc

PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 9:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fajnie było zobaczyć Torę.

Poza tym dziwię się, że musisz mieć punkty ostrości. Najlepiej ostrzy się manualnie, a jeśli już to centralnie ze zmianą kadru Razz

a i \o miło że się przedstawiłeś i zrobiłeś luźny wstęp. W końcu nie jesteś profesjonalistą który jeżdzi po Centrach z warsztatami, fajnie wiedzieć, że luźny gostek robi test.

a na koniec, oczywiście nic mi nie dało przeczytanie tekstu, dalej będę siedział ze swoim aparatem.

gratuluję ale koniecznie zapodaj WIERSZYK
Razz

www.marcinfilipowicz.com
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Maćko
stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 10:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Odwzorowanie kolorów każdy sam oceni ze zdjęć - takie miałem założenie. O balansie bieli nie miałem co pisać więcej niż pod ostatnią fotką - generalnie się nie myli.

Jeśli natomiast chodzi o ostrzenie manualne to cóż...matówka jest niestety typową matówką współczesnej lustrzanki: jest jasna i w ogóle nie jest ziarnista. Przez to ciężko zweryfikować czy ostrość ustawiłeś idealnie w punkt. Era AF i tyle.

Filippo napisał:

no Tora to jedyne co ratuje ten tekst:)

Filippo napisał:
Poza tym dziwię się, że musisz mieć punkty ostrości.

Korzystam z tego cały czas choć D700 czułem się jakbym grał w tetrisa latając po tych punktach.
Powrót do góry
tora

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 11:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Filippo napisał:

no Marcinie jak się postarasz, to się zobaczymy w piątek :-)))

a ja na temat zdjęć nie chcę się wypowiadać, żeby nie było, że jestem mało obiektywna :-) wystarczy, że byłam po drugiej stronie obiektywu i/lub trzymałam blendę :-)

p.s. dla mnie ten model aparatu jest zdecydowanie za ciężki, szczególnie z zoomem, który był w komplecie. Nawet widząc imponującą GO i rozpiętość tonalną musiałabym się sporo napocić, żeby zrobić dobrze technicznie zdjęcie z ręki. Ale ekranik ma fajnie kontrastowy :-)
eeehhh nie ma to jak mój analogowy Canonik 300 hihi lub 50 :-)))

ehhh miło wejść na forum po miesiącach nieobecności i zobaczyć te same osoby - pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie! :-)

bacanski
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 38

Aparat: S5

PostWysłany: Sro Lip 30, 2008 12:02 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja dzis "macalem" d700... fajna zabaweczka Very Happy
no i w sumie nie jest taka droga w UK... Wink

nastepne juz wiem co bedzie...

BTW gratulacje Macku Wink
Powrót do góry
Filippo
młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 15

Aparat: czesc

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 9:31 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7516

www.marcinfilipowicz.com
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
hasko

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 3
Aparat: d2h

PostWysłany: Pon Wrz 08, 2008 12:25 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

oj Krzysiek dopiero co s5 sobie sprawiles a juz d700 chodzi Ci po glowie Very Happy

widze co rac to wiecej pozytywnych opini na temat tego aparatu. narazie czytam tak z ciekawosci i zeby byc w miare na bierzaco ale w przyszle wakacje bede zglebial temat Very Happy (zalezy jakie beda ceny d3 i d700... w stanach, oczywiscie hehe)
zazdrosze nawet tych paru godzin spedzonych z tym aparem! ogladajac zdjecia wnioskuje, ze musiala to byc bardzo przyjemna wspolpraca:) no i oczywiscie gratuluje samego tekstu:D (wiem co mowie... jestem na dziennikarstwie hehe )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tomi

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 19
Aparat: EOS 1d

PostWysłany: Wto Lis 18, 2008 3:22 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Macieju...

Najpierw fajny (i skuteczny) wierszyk, a potem świetny tekst!

Wszystko przemyślałeś od początku do końca - trafnie dobrałeś tematykę zdjęć, bardzo dobrze je wykonałeś - i bardzo porządnie i przystępnie to wszystko opisałeś. Niemal jak w klasycznej rozprawce - jest teza, argumenty, antyteza i wnioski... Bardzo dobrze, że odniosłeś swoje uwagi do innego modelu (d80 bodajże) - to też daje pewność, że nie gadasz o niczym.

Dla mnie taki tekst jest bardziej opiniotwórczy niż wszelkiej maści testy redakcyjne - wszystko jest pokazane z pułapu luźnego, młodego i sympatycznego faceta (i myślę, że nie trzeba Cię znać, żeby to z tekstu łatwo wywnioskować), bez dziecięcej euforii typu "och-ach-jaka-świetna-puszka-piękne-fotki" oraz profi - sceptycyzmu, a tym bardziej wszelkich systemowych wojenek...

A krótko: jest super! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gemar

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 22

PostWysłany: Wto Lis 18, 2008 2:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Maćku, z ciekawością przeczytałem Twoje spostrzeżenia i opinię o tej puszce.
W zasadzie, Tomi "wyręczył mnie" już, w swoim komentarzu...
Mam podobne zdanie, dot. sposobu i formy przekazania informacji o wynikach przeprowadzonego testu,
załączonych przykładach, przydatności praktycznej całości i wreszcie Twojej kompetencji.

Gratuluję także wygrania konkursu poetyckiego… Wink

Pozdrawiam Smile

Maćko
stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Lis 18, 2008 4:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Embarassed Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Testy sprzętu Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: