| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Darox
młody wyjadacz

Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 834 Pomocy: 2 Skąd: Jelenia góra/Rotherham Aparat: Canon EOS 50D
|
|
Witam serdecznie, ostatnio chcialem sie troche poduczyc i nie wiedzialem jak sfotografowac butelke ''piwa''.
Otoz chcial bym osiagnac oto taki efekt http://www.kegerator-review.com/wp-content/uploads/2010/07/beer-bottle1.jpg
a nie taki
http://singaporebeer.com/wp-content/uploads/2011/07/beer-bottle.jpg
Z tego co mi sie wydaje to swiatlo jest rzucone na tlo a nie na butelke a potem co...? Lekko oswietlone od przdu i góry?
Z tego co widze na pierwszym zdjeciu na srebrnej naklejce widac 2 swiatla z oby 2 stron.
DO uzycia nie mam za duzo bo mam : 1 flashgun i 2 lampy continuous lighting-softbox'y
Pytanie jest skierowane do osob ktore wiwedza co robia, dzieki.  _________________ Rożnica pomiędzy amatorem a profesjonalista jest taka ze jeden lubi a drugi umie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weesee
stary wyjadacz

Dołączył: 01 Sie 2005 Posty: 2278 Pomocy: 42 Skąd: koszalinek Aparat: na film zwojowy
|
|
szkła się nie fotografuje, szkło się opróżnia  _________________ małym i średnim |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Darox
młody wyjadacz

Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 834 Pomocy: 2 Skąd: Jelenia góra/Rotherham Aparat: Canon EOS 50D
|
|
weesee nie cisnij tylko pomoz ;/ _________________ Rożnica pomiędzy amatorem a profesjonalista jest taka ze jeden lubi a drugi umie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
musichead
Aktywny Użytkownik

|
|
Foć osobno butelkę przy użycia światła tylnego, potem osobno naświetl naklejki i połącz to w PSie. Jak dasz światło przednie na szkło to nie pozbędziesz się odbić. Butlę możesz oświetlić strumieniem od góry i pod kątem od tyłu lub tylko tło, zobaczysz jak lepiej wychodzi.
Tu kiedyś się bawiłem ze szkłem http://plfoto.com/zdjecia/516645.jpg
Światło szło punktowo tylko na tło ale kieliszek jest biały i pusty więc nie potrzeba było dużo światła. Z butelką może być trudniej.
Chyba nie muszę pisać, że zdjęcie robisz w ciemnym pomieszczeniu?  _________________ Canon 5D markII + 16-35L + 24-70L + 70-200L + błyskadełka z pocketami |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Darox
młody wyjadacz

|
|
musichead dzieki, postaram sie jeszcze dzis cos poprobowac  _________________ Rożnica pomiędzy amatorem a profesjonalista jest taka ze jeden lubi a drugi umie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Darox
młody wyjadacz

|
|
a jak moge skierowac flasha na tlo??? cos na niego zalozyc??? _________________ Rożnica pomiędzy amatorem a profesjonalista jest taka ze jeden lubi a drugi umie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
musichead
Aktywny Użytkownik

|
|
Strumienicę możesz zrobić nawet z kartonu. Trochę inwencji. _________________ Canon 5D markII + 16-35L + 24-70L + 70-200L + błyskadełka z pocketami |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|